Algemene routinecheck en preventieve zorgen
Jaarlijks wordt uw geliefde viervoeter gevaccineerd, dit is dan ook hét moment voor een grondige volledige check up. Uw huisdier wordt gewogen en er wordt advies gegeven in verband met de voeding. Ontworming en ontvlooiing komen tevens aan bod. Ook de tanden worden goed nagekeken en eventuele tandverzorging kan aan te raden zijn.
Echografie
Echografie is bijzonder nuttig voor een vroege drachtdiagnose. Daarnaast kan echografie gebruikt worden voor het opsporen van diverse aandoeningen van de baarmoeder of de blaas, en ook voor het detecteren van ruimte innemende processen in de buikholte. Door deze techniek kan men niet alleen de vorm van de organen beoordelen maar ook de interne structuur, de doorbloeding, de hartfunctie, de beweeglijkheid van darmen, …
Bloedonderzoek
Dieren kunnen niet zeggen hoe ze zich voelen – meestal vertelt hun uiterlijk of hun manier van doen u dat er iets mis is. Bloedonderzoek gaat nog een stap verder en kan ons de eerste aanwijzingen geven over een ziekteproces, vaak al voordat uw dier ziek lijkt te zijn. Door te testen krijgen we een onmiddellijk inzicht in aandoeningen die we anders misschien niet zouden vinden. Het vroegtijdig behandelen geeft u de kans om een betere zorg aan uw dier te geven.
Medische verzorging van gewonde dieren
Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt natuurlijk ook voor uw huisdier. Een aanrijding, een wonde, een bloeding, een vergiftiging, een brandwonde, ... Blijf zelf rustig en denk aan uw eigen veiligheid, dieren in nood kunnen onverwacht bijten en krabben.
|
|
Huidonderzoek
Dieren met huidklachten zijn een vaak voorkomend probleem.Dit manifesteert zich door jeuk, roodheid, warm aanvoelen van de huid, korstvorming enz. Dit is in vele gevallen niet alleen een parasitair probleem zoals vlooien en dergelijke, maar vaak ligt de oorzaak vooral bij de verkeerde voeding.
Tandverzorging
Gebitsproblemen komen regelmatig voor bij huisdieren. Bij hond en kat is de vorming van tandplak een probleem bij ouder worden. Na verloop van tijd kunnen de tanden ook gaan los zitten omdat het tandvlees zich steeds verder terugtrekt. Dieren met deze aandoening kunnen onaangenaam gaan ruiken uit de bek. De meest voorkomende aandoeningen zijn de parodontale aandoeningen nl. gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (uitgebreide ontsteking met aanhechtingsverlies van de tand tot gevolg). Ze ontstaan door ophoping van tandplak dat tandsteen wordt. Ze kunnen voorkomen worden door regelmatige verzorging en droge brokken als voeding.